Vanhan takan korvaamisen kustannukset ja hyödyt

Schmid Ekko takkasydän hiertopinnalla

Vanhan takan korvaaminen parantaa kodin energiatehokkuutta ja turvallisuutta. Uudet takat ovat ympäristöystävällisempiä ja voivat lisätä kodin arvoa.

Vanhan takan korvaaminen voi olla ajankohtaista monista syistä. Usein vanhat takat eivät ole yhtä energiatehokkaita kuin uudemmat mallit, mikä yleensä näkyy tehottomana lämmön jakautumisena kodissa ja korkeina lämmityskustannuksina. Lisäksi vanhat takat voivat olla turvallisuusriski, erityisesti jos ne ovat kuluneet tai vaurioituneet ajan myötä.

Toinen yleinen syy takan vaihtamiseen on estetiikka. Uudet takat tarjoavat laajan valikoiman tyylejä ja materiaaleja, jotka voivat parantaa kodin ulkonäköä ja lisätä sen arvoa. Modernit takat voivat myös tarjota lisäominaisuuksia, kuten leivinuuneja tai LED-valaistusta, jotka tekevät niistä monikäyttöisempiä ja houkuttelevampia.

Lisäksi ympäristöystävällisyys on yhä tärkeämpi tekijä monille kuluttajille. Uudet takat ovat usein suunniteltu vähentämään päästöjä ja parantamaan energiatehokkuutta, mikä tekee niistä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Vanhan takan korvaamisen kustannukset

Vanhan takan korvaamisen kustannukset voivat vaihdella huomattavasti riippuen useista tekijöistä. Uuden takan hinta vaihtelee mallin, materiaalien ja lisävarusteiden mukaan.

Asennuskustannukset ovat toinen merkittävä tekijä. Asennuksen hinta riippuu takan tyypistä ja asennuspaikan vaatimuksista. Jos tarvitaan myös uuden savupiipun tai palomuurin asennusta, nämä lisätyöt lisäävät kokonaiskustannuksia.

Kustannukset nousevat myös, jos vanha takka täytyy purkaa ja uusi takka asentaa tilalle. Vanhan takan purku hinnoitellaan tyypillisesti urakkatyönä, johon vaikuttavat esimerkiksi seuraavat seikat:

  • takan koko, ja mikäli takka on rakennettu kiinni hormiin/osaksi hormia
  • takan rakennusmateriaali
  • puretaanko takka maan tasossa olevasta kerroksesta vai ylä- tai kellarikerroksesta
  • onko kulkuväylällä portaita
  • kuinka lähelle kulkuväylää auton ja mahdollisen peräkärryn saa pysäköityä.

Vanhan takan purkaminen voi edellyttää myös muutostöitä, kuten esimerkiksi lattian tai seinien tasoitus- ja pinnoitustöitä.

Lisäksi mahdolliset lisävarusteet ja -palvelut, kuten lattiasuojat, kiertoilmatakkojen lämmönvaraavuutta parantavat lämpömakasiinit tai korvausilmajärjestelmät vaikuttavat kustannuksiin. Kaikki nämä tekijät tulisi ottaa huomioon, kun suunnittelee vanhan takan korvaamista.

Uuden takan edut ja hyödyt

Uuden takan hankkiminen tarjoaa monia etuja. Ensinnäkin, uudet takat ovat yleensä energiatehokkaampia, mikä voi johtaa alhaisempiin lämmityskustannuksiin. Nykyaikaisissa takoissa hyötysuhde vaihtelee noin 70–100 % välillä. Energiatehokkuus on erityisen tärkeää kylminä talvikuukausina, jolloin lämmityskustannukset voivat nousta merkittävästi.

Toinen etu on turvallisuus. Uudet takat on suunniteltu nykyaikaisten turvallisuusstandardien mukaisesti, mikä vähentää tulipalojen ja muiden onnettomuuksien riskiä. Esimerkiksi Nordpeis Origo -kamiinassa on itsestään sulkeutuva ja lukittuva luukku, joka lisää turvallisuutta.

Nordpeis Origo Colorado Exclusive -kamiina | Nordpeis Origo Colorado Exclusive stove
Nordpeis Origo Colorado Exclusive kamiina

Lisäksi uudet takat tarjoavat usein lisäominaisuuksia, jotka parantavat käyttömukavuutta ja monikäyttöisyyttä. Esimerkiksi Warma Uunit Aurora varaavaan takkaan ja useisiin muihin Warma-Uunien kaakeliuunimalleihin voi hankkia leivinuunin, joka mahdollistaa ruoanlaiton samalla, kun takka lämmittää kotia.

Warma-Uunit Aurora varaava takka | Warma-Uunit Aurora heat-storing fireplace
Warma Uunit Aurora varaava takka

Ympäristövaikutukset ja energiatehokkuus

Ympäristövaikutukset ovat yhä tärkeämpi tekijä takan valinnassa. Uudet takat on suunniteltu vähentämään päästöjä ja parantamaan energiatehokkuutta. Tämä tekee niistä ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja verrattuna vanhoihin takkoihin, jotka voivat olla tehottomia ja tuottaa enemmän päästöjä.

Esimerkiksi Warma Uunit Fiona varaava takka on varustettu Puupihi-tulipesällä, joka on suunniteltu polttamaan puuta tehokkaasti ja vähentämään päästöjä. Tämä ei ainoastaan vähennä ympäristövaikutuksia, vaan myös säästää polttopuita ja vähentää lämmityskustannuksia.

Lue lisää varaavan takan toimintaperiaatteesta ja hyödyistä täältä

Warma-Uunit Fiona varaava takka | Warma-Uunit Fiona heat-storing fireplace
Warma Uunit Fiona varaava takka leivinuunilla

Vaihtoprosessin vaiheet ja vinkit

Vanhan takan korvaaminen uudella alkaa yleensä vanhan takan purkamisella. Tämä vaihe voi vaatia ammattilaisen apua, erityisesti jos vanha takka on kiinteästi asennettu tai jos siihen liittyy savupiipun purkaminen. On tärkeää varmistaa, että purkutyöt tehdään turvallisesti ja asianmukaisesti.

Seuraava vaihe on uuden takan valinta ja asennus. Kannattaa konsultoida asiantuntijaa, joka voi auttaa valitsemaan oikean takan kodin tarpeisiin ja varmistaa, että asennus tehdään oikein.

Lue lisää eri takkatyypeistä:

Asennusvaiheessa on tärkeää ottaa huomioon savupiipun ja mahdollisen palomuurin vaatimukset sekä mahdolliset lisävarusteet, kuten lattiasuojat ja korvausilmajärjestelmät.

Viimeisenä vaiheena tulee uuden takan käyttöönotto ja huolto. Muista tutustua takan käyttöohjeisiin ja varmistaa, että kaikkia turvallisuusohjeita noudatetaan. Säännöllinen huolto ja puhdistus ovat myös tärkeitä takan pitkäikäisyyden ja tehokkuuden varmistamiseksi.

Unelmauunit on osa valtakunnallista Takkahuone-myymäläketjua. Yli 50 tulisijaa esittelevä Takkahuone Helsinki -myymälämme sijaitsee Helsingin Herttoniemessä.

Suosituimmat tuotteet

Viimeisimmät artikkelit