Taloustulisijat kuten puuhella, puuliesi tai paisto- tai leivinuunilla varustettu takka ovat käytännöllisiä ja tunnelmallisia tulisijoja ruuanlaittoon ja lämmitykseen.
Puulämmitteinen taloustulisija on erinomainen tapa valmistaa herkullisia aterioita maukkain tuloksin sekä lämmittää kotia, mökkiä tai muuta vapaa-ajan asuntoa. Se lämmittää huoneilmaa pehmeästi taloudellisesti isonkin kokoisissa tiloissa tehokkaan nykyaikaisen polttotekniikan ansiosta. Pieni määrä puuta riittää lämmittämään sekä paisto- ja leivinuunin että puuhellan ja -lieden ruuanlaittoon sopiviin lämpötiloihin.
Puuhella ekologiseen ruuanlaittoon ja leivontaan
Puuhellat ja puuliedet tuovat tunnelmaa ruuanlaittoon. Ne ovat tehokkaita tulisijoja lämmittämään suurempiakin asuintiloja. Puulämmitteinen uuni on kustannustehokas ja ympäristöä säästävä tapa valmistaa ruokaa verrattaessa sähkö- tai kaasuhelloihin.
Puulämmitteiset hellat ja liedet lämmittävät huoneilmaa pehmeästi samalla kun juomat keittyvät liedellä tai ruuat valmistuvat uunissa. Mallikohtaisesti paistouunit lämpenevät noin 250–350 °C lämpötilaan. Lämpöä on helppo säätää haluttujen tulosten saavuttamiseksi.
Puun tuottaman savuisen maun ansiosta niin pataruuat kuin leivoksetkin valmistuvat maukkaiksi. Puulämmitteiset uunit tuottavat myös tasaista lämpöä, mikä on tärkeää erityisesti leivonnassa.
Kotimaisen valmistajan Warma-Uunien lämpöä varaavat puuhellat ja puuliedet tuottavat miellyttävän pehmeää lämpöä, jota ne luovuttavat pitkään. Warma-Uunit-malliston varaavat puuhellat on saatavilla joko uunilla tai leivinuunilla ja puuliedet teräsuunilla tai ilman.
Kotimaisen valmistajan Warma-Uunien lämpöä varaavat puuhellat ja puuliedet tuottavat miellyttävän pehmeää lämpöä, jota ne luovuttavat pitkään. Warma-Uunit-malliston varaavat puuhellat on saatavilla joko uunilla tai leivinuunilla ja puuliedet teräsuunilla tai ilman.
Haas + Sohnin modernia muotoilua edustavat puuhellat ja puuliedet, joihin on valittavissa joko teräksinen tai keraaminen kansi.
La Nordican puuhellat ja puuliedet edustavat ajatonta tyyliä, valikoimasta löytyy sekä perinteistä että modernia tyyliä edustavia tulisijoja. Ne on valmistettu eri pintamateriaaleista, kuten vuolukivestä, ruostumattomasta teräksestä tai koristeellisista keramiikkalaatoista monissa eri väreissä.
Takka paisto- tai leivinuunilla takaa maukkaat herkut
Nykyaikaiset varaavat takkaleivinuunit luovuttavat lämpöä tasaisesti ja pitkään jo pienelläkin puumäärällä. Ne tarjoavat monia vaihtoehtoja niin perinteisemmästä kakluunityylistä modernimpaan muotoiluun.
Lämmitykseen ja ruuanvalmistukseen leivinuunilliset varaavat takat ovat varsinaisia tehopakkauksia, jotka lämpiävät nopeasti – noin tunnin kuluessa. Leivinuunin pesässä voi hauduttaa ja paistaa ruokia samalla, kun tulisija luovuttaa lämpöä huonetilaan. Lyhyen lämmitysajan ja korkean palamislämpötilan ansiosta takka-leivinuuni sopii hyvin arkipäiväiseen ruuanlaittoon.
Warma-Uunien lämpöä varaavissa takkaleivinuuneissa leivinuuni sijaitsee tulipesän yläpuolella, hyödyntäen tulipesästä säteilevää lämpöä. Sen voi lämmittää sekä leivinuunissa polttamalla että tulipesässä polttamalla, joten leivinuuni on mahdollista lämmittää myös paistolämpötiloihin. Haudutusruokia voi valmistaa myös takkapesässä.
Mikäli takka sijaitse esimerkiksi keskellä huonetta, voi leivinuunin sijoittaa myös takan takapuolelle.
Warma-Uunien takka leivinuunit on varustettu vähäpäästöisellä ja tehokkaalla Puupihi-palotekniikalla ja osassa malleista on myös pelletinpolttomahdollisuus. Leivinuuni takka yhdistelmän toimintakyky paranee haastavassakin ympäristössä (esimerkiksi tiiviit, koneellisella ilmanvaihdolla alipaineiseksi säädetyt tilat) lisävarusteena hankittavan korvausilmajärjestelmän avulla.
Takkaleivinuunien lisäksi Warma Uunit tarjoaa myös varaavia leivinuuneja. Niiden korkeasti varauskykykyinen runko tarjoaa loistavat puitteet pitkään kypsytettäville ruuille. Paistolämpötilat saavutetaan polttamalla puita leivinuunissa.
Myös kiertoilmatakkoja varustettuna paistouunilla löytyy markkinoilta. Esimerkiksi La Nordica Ester Forno EVO uunilla on kompaktin kokoinen kiertoilmatakka, jossa nopeasti lämpenevä paistouuni sijaitsee tulipesän yläpuolella. Paksut vuolu- tai laavakivikuoret pitävät takan lämpimänä vielä tulen sammuttuakin.
Kamiina keittolevyllä ruuanlaittoon
Tulisijoja löytyy myös pienimuotoisempaan ruuanlaittoon. Joissakin kamiinoissa on keittolevy päällä, jonka avulla voi keittää potut ja kahvit tai paistaa vaikka pihvit. Tällainen kamiina on oiva lisävaruste esimerkiksi mökille tai saunatupaan.
Ruuanlaitto ja leipominen puulämmitteisellä tulisijalla tarjoaa monia etuja:
- Tulisija – erityisesti varaava takka – tehostaa kodin energiaomavaraisuutta.
- Lämmityksen ja ruuanlaiton kustannukset pienenevät.
- Tulisija toimii myös tunnelmallisena sisustuselementtinä.
- Puulämmitteisessä tulisijassa valmistettu ruoka maistuu aivan erityiseltä verrattuna sähkövastusuuniin.